Iowa versus New Hampshire

Ook tussen staten heerst de nodige rivaliteit ten aanzien van de strijd om de Republikeinse nominatie. Iowa maakte bekend op 3 januari haar eerste primary te houden. Daardoor is New Hampshire gedwongen in december haar eerste officiele verkiezing te houden.

Wetgeving dwingt de staat zeven dagen voor (of na) een soortgelijke verkiezing elders haar primary te houden. Omdat New Hampshire per traditie de eerste is, noemt de staat nu 6 of 13 december al als verkiezingsdatum. Lang mogen officials niet twijfelen. Een andere wet schrijft voor dat militair personeel 45 dagen voorafgaand aan de datum hun formulieren moeten hebben ontvangen. Op 28 oktober weten we dus wanneer de eerste echte primaries zijn. <<

Advertenties

Over Sebastiaan van der Lubben

Journalist Maters & Hermsen, docent Internetjournalistiek Universiteit Leiden, politicoloog en blogger

5 thoughts on “Iowa versus New Hampshire

  1. Er zijn ook verkiezingen op 8 November. Dat lijkt iedereen te vergeten, maar die verkiezingen zullen een belangrijke graadmeter zijn voor de stemming in het land.

    • Het hangt af van de staat, van de regionale bestuurseenheid en van de lokale bestuurseenheid. Voor mij zijn het verkiezingen voor de State Senator, twee leden van de General Assembly (staat), twee leden van de Board of Chosen Freeholders (county), burgemeester (dorp), twee leden van de Boro Council, en een referendum van de staat. Elders heeft men meerdere referenda, of kiest men bijvoorbeeld de hondenvanger, de county clerk, de sheriff, of de regionale lijkschouwer. Het hangt af van het schema en van de wetgeving, die van staat tot staat, maar ook binnen de staat verschilt. Ik ga ongeveer vier tot vijf keer per jaar naar het stembureau. In November worden in het gehele land een aantal verkiezingen gecombineerd, maar dit keer zijn er op de meeste plaatsen geen nationale verkiezingen bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s