‘Original Tea Partier’

Advertenties

Over Sebastiaan van der Lubben

Journalist Maters & Hermsen, docent Internetjournalistiek Universiteit Leiden, politicoloog en blogger

3 thoughts on “‘Original Tea Partier’

  1. Toen de Tea Party in 2009 van start ging, was Gingrich in geen velden of wegen te bekennen. Hij hield zich toen vooral bezig met lobby-activiteiten, waarvan hij nu zegt dat het geen lobby-activiteiten in de zin van de wet waren, en het leveren van commentaar bij FNC. In het revisionistische beeld dat Gingrich schetst, begon de ‘original tea party’ blijkbaar al in 1995.

    Ik denk dat iemand met de persoonlijkheid van Gingrich kansloos is bij de presidentsverkiezingen. Geen van de Republikeinse Huis-leden die vroeger met hem samenwerkten is lovend over hem, en vaak noemen zij zijn flip-flops, zijn geringe betrouwbaarheid, en bepaalde aspecten van zijn persoonlijkheid. Velen hebben een hekel aan hem. Hij heeft onder President Clinton weliswaar veel tot stad gebracht, maar iemand als Gingrich kan dat waarschijnlijk alleen bij een Republikeinse meerderheid. Het is zeer de vraag of die meerderheid er in 2012 komt, en dan ontstaat er een situatie waarin de president tevens zaken moet doen met Democraten. Dat zal wegens de antipathie jegens hem zeer moeilijk zijn.

    Iemand als Chris Christie, ook een politicus die geen blad voor de mons neemt, heeft tevens het talent Democraten te kunnen overtuigen, maar dat ontbreekt bij Gingrich geheel. Romney kan dat veel beter, en die zou zich wat meer moeten richten zijn veel sympathieker persoonlijkheid en vlekkenloze levensgeschiedenis. President Obama werd vooral op zijn persoonlijkheid gekozen, en bij de volgende verkiezingen zal dat weer belangrijk zijn. Laat Gingrich maar naar het State Department gaan, alhoewel we daar beter geen neo-conservatief kunnen hebben.

    • De DNC heeft voor een groot deel gelijk met deze kritiek. Gingrich heeft een aantal malen beweerd met de Tea Party te sympathiseren, maar hij heeft daar verder niets mee te maken. Wel heeft hij alle mogelijke standpunten ingenomen ten aanzien van belangrijke zaken als ziektenkostenverzekering, social security en medicare. In het verleden beweerde hij zelfs dat er een single-payer system moest komen. Deze video is een goed voorbeeld van de terechte kritiek waar Gingrich mee zal worden geconfronteerd. Hij is een grotere flip-flopper dan Romney, een verschrikkelijke opportunist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s