Congres scoort historisch beroerd

Nooit eerder scoorde het Congres zo laag als nu. Ruim driekwart van de ondervraagden vindt namelijk dat Congresleden het niet verdienen om herkozen te worden. Confronterende cijfers voor een institutie dat eerder al buitengewoon beroerd scoorde. Opvallend is ook de verdeling over de partijen van ondervraagden: Onafhankelijken vinden het meest dat Congresleden niet herkozen moeten worden (82 procent), driekwart van de Republikeinen vindt dat en ruim twee derde van de Democraten.

Vooral de kritiek van Republikeinen is opvallend. In oktober 2010 gingen maar liefst 63 zetels van Democraten over naar Republikeinen. En nu zijn ze hun herverkiezing al niet meer waard. Belangrijke nuance: dat vinden ze niet van ‘hun’ vertegenwoordiger. Daarvan mag 53 procent blijven en moet 39 procent weg. Twee keer eerder, in 2010, het jaar van de Republikeinse revolutie, scoorden Congresleden lager. Gevolg: een politieke aardverschuiving. Gallup vraagt zich hardop af of dat nu weer gaat gebeuren. <<

Please tell me whether you think each of the following political officeholders deserves to be re-elected, or not. How about -- most members of Congress? 1992-2011

Advertenties

Over Sebastiaan van der Lubben

Journalist Maters & Hermsen, docent Internetjournalistiek Universiteit Leiden, politicoloog en blogger

2 thoughts on “Congres scoort historisch beroerd

  1. “Vooral de kritiek van Republikeinen is opvallend.”

    Nee, dat is het niet. Het Congres heeft namelijk voor verhoging van het schuldenplafond gestemd. Onder de voorstemmers waren een aantal Republikeinen. Alleen de Tea Party-afgevaardigden stemden tegen. Die mogen dus blijven. De rest verdient geen herverkiezing. Eerst moet er worden gesneden in de federale budgetten, waarbij alleen defensie, veteranen, ouderen, grensbewaking en terrorismebestrijding buiten schot kunnen blijven.

    De kritiek richt zich ook op het Congres als geheel. Men blijkt niet in staat de problemen op te lossen. De kiezer wil voldoende werkgelegenheid, betaalbare medische verzorging, en de garantie dat senioren niet de dupe worden van de huidige plundering van de kassen van Medicare & Social Security. Men wil adequate maatregelen en ziet die niet.

  2. Pingback: [ElectionDeskUSA] Presidentiële distantie en scherpe tongen | vanderlubben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s