Geen wonder dat Obama’s herstelplan niet werkt

Je kan er op wachten: Jon Corzine, de Wall Street-belegger wiens investeringsmaatschappij MF Global omviel en waarvan nog steeds miljoenen kwijt zijn, speelt de hoofdrol in deze ad van de Republikeinse Partij. Wat blijkt? Corzine zit achter het banenplan van Obama. In 2009 belde het Witte Huis hem om mee te denken over de vraag hoe de Amerikaanse economie weer uit het slob te trekken. Het gesuggereerde verband is dun. Alsof je geen goed banenplan kan schrijven als je bedrijf ten onder gaat, maar: de suggestie is er nu eenmaal. En een krachtige ook. Het is aan Obama om te antwoorden. En aan Corzine. Als hij mag bellen van de FBI. <<

Advertenties

Over Sebastiaan van der Lubben

Journalist Maters & Hermsen, docent Internetjournalistiek Universiteit Leiden, politicoloog en blogger

One thought on “Geen wonder dat Obama’s herstelplan niet werkt

  1. Oplichter Corzine, vroeger gouverneur van New Jersey, wilde eigenlijk graag Secretary of the Treasury worden, maar die functie ging naar de belastingfraudeur Tim Geithner. Als CEO van het failliete MF Global weet Corzine nu niet waar 1.2 miljard dollar van het klantengeld is gebleven. Obama en de Democraten beweren Wall Street via Dodd-Frank afdoende te hebben hervormd en gereguleerd, maar blijkbaar is het niet al te lastig een dergelijk enorm bedrag zoek te maken. Corzine zegt geen idee te hebben waar het geld is gebleven.

    Misschien kan de Republikeinse campagne ook eens wat aandacht besteden aan de kwaliteit van de wetten van Dodd-Frank, of aan die enorme bonussen die meteen na het aantreden van Obama opeens weer konden worden uitgekeerd aan functionarissen van door de belastingbetaler gesteunde bedrijven als AIG. Waarmee niet is gezegd dat Republikeinse administraties het allemaal veel beter deden, maar bij de bail-outs onder President Bush was er in ieder geval de voorwaarde dat er geen bonussen mochten worden uitgekeerd.

    Herstelplannen die geld kosten, werken overigens nooit. Dat was onder Roosevelt het geval, en dat blijkt nu ook weer. Herstel is in een kapitalistische systeem een min of meer natuurlijk proces, en dat proces kan door de overheid alleen worden bevorderd en versneld via deregulatie, bezuiniging en belastingverlaging. Hoe kleiner de staat, hoe beter het gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s