Republikeinse Partij hopeloos versplinterd

De kans dat Newt Gingrich de primaries wint, is aanzienlijk. Hij staat onder Republikeinen ruim voor op Mitt Romney. De kans dat Mitt Romney van Barack Obama wint, is niet aanzienlijk, maar wel groter dan de kansen van Newt Gingrich. 40 Procent van de Republikeinen die stemmen tijdens de primaries zegt voor de voormalige Speaker te gaan, 23 procent kiest Romney, blijkt in een recente poll van de Wall Street Journal/NBC. In een strijd om het Witte Huis, in een directe confrontatie met Barack Obama, staat Gingrich echter 11 procentpunten achter op de huidige president en Romney slechts twee.

De Republikeinse Partij is, net als maanden geleden de strijd nog tussen Perry en Romney ging, hopeloos verdeeld. Wie is de beste kandidaat? Degene die kan rekenen op de meeste steun binnen de partij of de degene die de beste kansen heeft tegen Barack Obama?

Gingrich scoort goed onder belangrijke (minderheids)groepen binnen de Republikeinse Partij: de Tea Party (54 procent positief, 16 procent negatief), conservatieven (42 procent positief, 23 procent negatief). Romney scoort daar beduidend slechter. Daar staat tegenover dat Mr. Goodhair het buiten de partij goed doet. Met name onder vrouwen, onafhankelijke kiezers en suburbanites. Dat verklaart mogelijk de strategie van Romney om vooral zijn campagnepijlen te richten op Obama en minder op zijn directe tegenstanders binnen de Republikeinse Partij.

De vraag is of dat een verstandige strategie is. Het binnenslepen van de nominatie is een noodzakelijke, geen voldoende voorwaarde om de strijd om het Witte Huis daadwerkelijk aan te gaan. Republikeinen die volgend jaar Obama willen verslaan, doen er goed aan hun keus daar nu al door te laten bepalen. En dat proeft ook het campagneteam van Obama. Gisteren verkneukelde David Axelrod, Obama’s strateeg, al op een verlengde Republikeinse primary. De kans daarop is vrij groot. De partij is niet alleen verdeeld tussen een ‘beste’ interne en externe kandidaat, ook Iowa en New Hampshire, staten waar twee belangrijke primaries worden gehouden, zijn hopeloos verdeeld. Iowa kiest voor Newt, New Hampshire voor Mitt.

Advertenties

Over Sebastiaan van der Lubben

Journalist Maters & Hermsen, docent Internetjournalistiek Universiteit Leiden, politicoloog en blogger

2 thoughts on “Republikeinse Partij hopeloos versplinterd

 1. Het is, denk ik, wel een verstandige strategie van Romney. Een polariserende opstelling gaat ten koste van de verkiesbaarheid. Het speelt een wat minder belangrijke rol bij de evangelische kiezers — die horen graag krasse taal over de ‘verdediging’ van het traditionele huwlijk of over belastinggelden die niet naar stem cell research mogen gaan — maar grote groepen geregisteerde Republikeinen, zeker de Lincoln Republicans aan de oost- en westkust zijn daar maar matig in geinteresseerd. Ook als het voor hen belangrijke zaken zijn, bijvoorbeeld omdat ze traditionele katholieken zijn, zien ze vaak in dat de economische problemen en de verkiesbaarheid van de kandidaat belangrijker zijn.

  In een staat als New Jersey, waar men vrijwel altijd Democraten kiest, stemt zo’n 70% van de witte mannelijke kiezers op Republikeinen. De vrouwen blijven daar ver bij achter, en dat verschil wordt steeds groter. Het is daarom belangrijk dat de kandidaat sympathiek wordt gevonden door vrouwen. Dat was bij Obama beslist het geval, maar ‘family man’ Romney ligt ook goed bij vrouwen.

  Gingrich zegt altijd zich te houden aan Reagans Elfde Gebod, maar hij heeft Romney desondanks wel een aantal malen aangevallen. Met zijn laatste aanval, naar aanleiding van Romney’s uitspraak dat Gingrich het geld dat hij van Freddie Mac kreeg weer moet terugstorten, liet Gingrich zien dat hij niet weet hoe het bedrijfsleven werkt. Romney heeft bij Bain Capital talloze bedrijven, waaronder Staples, weer gezond maakt. Dat ging soms niet zonder ontslagen, en Gingrich kwam met het vreemde punt dat Romney de ontslagenen zou moeten compenseren. Dat is een typisch links, ambtenaarachtig argument.

 2. Niet-republikeinen zijn op dit moment niet zo bezig met verkiezingen. Ik denk dat de match-ups met Obama nog niet zoveel zeggen op dit moment. Romney is als progressief en liberaal bekendstaand republikein natuurlijk wel iets aanvaardbaarder voor democraten die ook genoeg hebben van Obama, maar je weet nooit hoe de dynamiek van een verkiezing loopt.

  Gingrich valt niet aan. Zoals je zegt, verdedigt hij zich alleen tegen even onzinnige dingen die Romney zegt.

  Ik denk dat de polls op dit moment alle kanten opgaan. En er niet zo veel over te zeggen isWat duidelijk is, is dat heel veel mensen in de conservative establishment een hekel hebben aan Gingrich. De aanvallen op hem beginnen al te werken. Hij is aan het dalen, maar niet zo hard of definitief.

  Ook valt op dat Romney niks wint van Gingrich stop in groeien en zacht dalen. Steeds meer mensen weten niet wat ze gaan stemmen (Gallup vandaag). Mensen zijn in de war op dit moment. Alle surges zijn geweest. Alle kandidaten zijn langs gekomen. Nu moet worden gekozen. En kiezers vliegen alle kanten op.

  Er is werkelijk niks te zeggen over wat er gaat gebeuren…. Ron Paul maakt best een kans Iowa te winnen. Maar misschien dat nieuwe Paul-supporters (niet de Paulbots) uiteindelijk toch weer van gedachte veranderen. En gaat Bachmann en Perry nog wat aantrekken… New Hampshire is ook aan het schuiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s